Trieneke Hengst-Oppenhuizen van Huidpraktijk Heerenveen gaat van haar pensioen genieten

HEERENVEEN – Na bijna 40(!) jaar is het mooi geweest; Trieneke Hengst-Oppenhuizen van Huidpraktijk Heerenveen gaat met pensioen. Als pionier in Friesland heeft ze het beroep van huidtherapeut op de kaart gezet en de bekendheid van het beroep van huidtherapeut vergroot. Trieneke neemt dan ook afscheid met trots en is bovendien blij dat ze haar trouwe cliënten kan doorverwijzen naar Manon de Ceuninck van Capelle – Steen van De Laserkliniek. Velen kennen haar nog uit de tijd dat ze haar carrière bij Trieneke begon. Trieneke vertelt over haar afscheid. 

“Ik heb altijd met veel passie gewerkt en mezelf gericht op het herstel van de huidfunctie en het realiseren van huidverbeteringen. Graag nam ik de tijd voor een goed gesprek met mijn cliënten, waarbij hun wensen en verwachtingen besproken werden.”

Foto: Maartje Landsman

Van een bescheiden start in een thuispraktijk in Heerenveen, groeide ze uit tot een praktijk met 5 meewerkende collega’s in een beeldbepalend flatgebouw, waar ze de hele benedenruimte nodig had vanwege de groeiende vraag naar haar behandelingen. Met daarbij goede relaties met artsen en verzekeraars. “Bij het begin van mijn carrière was dat echt anders”, stelt ze. “Destijds moest ik vaak brieven schrijven naar zorgverzekeraars en artsen om hen te overtuigen behandelingen voor bepaalde patiënten te vergoeden.”

Altijd met passie gewerkt

Zo heeft Trieneke de aandacht gevestigd op de behandeling van oncologisch oedeem. Vaak kregen patiënten te horen dat een dikke arm of been na een oncologische behandeling een prijs was die ze moesten betalen. Dankzij een specifieke opleiding in Duitsland voor het behandelen van oedemen kon ze doelgericht werken om vocht te verminderen of erger te voorkomen. Dit vereiste vaak nauwkeurigheid en precisiewerk, maar met behulp van extra drukattributen en een nieuwe bandagetechniek kon het gewenste doel worden bereikt. Hierdoor werd veel ongemak voor de patiënt voorkomen en verbeterde de kwaliteit van leven aanzienlijk. Deze resultaten droegen bij aan de professionalisering van de behandelingen, hoewel het integreren ervan in haar Huidpraktijk een echte uitdaging was.

Trots is ze op haar bijdrage aan gespecialiseerde spreekuren, zoals het lymfoedeem spreekuur in Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten en het kousen spreekuur in Tjongerschans. Zo heeft Trieneke in 1996 aan de wieg gestaan bij de oprichting van het multidisciplinair lymfoedeem spreekuur in Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten. Haar enthousiasme en inspanningen wist de dermatologen te overtuigen van het nut ervan. Ze heeft lang in deze werkgroep gezeten en het heeft ook geleid tot het samenstellen van een boek over ‘Lymfoedeem in de Praktijk’. Inmiddels geldt dat spreekuur als een expertisecentrum voor oedemen met indrukwekkende resultaten. Eveneens is ze trots op haar bijdrage aan het kousen spreekuur in Tjongerschans, dat ze samen met Dr. Bolling, de toenmalige dermatoloog en de assistenten heeft gelanceerd in mei 2000. Dit spreekuur is tot op heden ook nog actief.

Hoogtepunten voor Trieneke, waren de lancering van laserbehandelingen. Met de komst van de laser specialiseerde ze zich in deze technologie, wetende dat diverse lasers nodig waren om verschillende huidproblemen effectief aan te pakken. Trots kan ze zeggen dat haar praktijk beschikte over diverse innovatieve lasers, waardoor ze alle uitdagingen aankon en voor elk huidprobleem de juiste laser kon gebruiken, met prachtige resultaten als gevolg. Trieneke zal de interactie met haar collega’s missen, evenals het werken met cliënten waar ze veel voor heeft kunnen betekenen en de uitdaging om tot goede resultaten te komen.

“‘Nu ik met pensioen ga, geeft het me veel voldoening en geruststelling dat ik mijn cliënten kan doorverwijzen naar de betrouwbare en innovatieve kliniek van Manon, gespecialiseerd in laserbehandelingen en andere huidtherapeutische diensten. Ik ben ervan overtuigd dat Manon, met haar expertise en warme persoonlijkheid, mijn cliënten in Heerenveen goed zal verzorgen! Manon heet iedereen van harte welkom aan de Dalhuysenstraat 20 of via info@delaserkliniek.nl. Dit betekent ook dat het herstel van de huidfunctie of een huidverbetering ten volle kan worden gerealiseerd in die kliniek. Ik heb altijd genoten van de mogelijkheid om mijn vak in de volle breedte uit te oefenen, en ik weet dat Manon en haar collega’s dat ook zo ervaren.’’

Trieneke wil haar cliënten bedanken voor het jarenlange vertrouwen. Ze kan met zekerheid zeggen dat ze een mooie tijd heeft gehad.