Functionele bh’s

De huidpraktijk Heerenveen zet functionele bh’s corrigerend en therapeutisch in. Het doet vochtophoping verdwijnen, voorkomt smeteczeem onder de borsten, voorkomt pijn en wondjes bij insnoering, asymmetrie van de borsten en voorkomt tevens houdingsklachten.

Bij orthopedische chirurgen is al bekend dat slechtzittende bh’s verantwoordelijk kunnen zijn voor vele nek en schouderklachten. Smalle Bh-bandjes kunnen de schouderspieren doen insnoeren, en te veel druk geven op het sleutelbeen. Naast deze druk oefenen ze rek- en trekkrachten op de complexe structuren van het schoudergewricht en de nekwervelkolom. Op den duur veroorzaakt dit hoofdpijn, slijmbeursontstekingen, peesontstekingen etc. Als gevolg van deze voortdurende verkeerde belasting kan na jaren een gewrichtsslijtage en artrose ontstaan.

Maar ook het kortdurend dragen van een niet goed passende bh kan behoorlijke problemen geven. Bijvoorbeeld bh’s die vooral triggerpoints kunnen irriteren. Deze triggerpoint geven pijnklachten die ook bekend zijn bij reuma.

Een goedpassende bh is een must voor vrouwen die te zware borsten hebben.Maar ook voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, want een borstprothese moet door de bh-band gedragen worden. Dit in tegenstelling met de niet aangedane borst want die wordt gedragen door de borstspier.

Functionele bh’s hebben brede schouderbanden en ondersteunende zij en rugpanden
Hierdoor werken ze therapeutisch want ze hebben een positief effect op de lymfafvoer omdat ze geen insnoeringen veroorzaken op de schouders en in de flank.Hiermee ondersteunen ze ook de natuurlijke afweerfunctie van het lichaam, ondersteunen ze de afvoer van afvalstoffen afkomstig uit de stofwisseling en de aangedane borst raakt niet voortdurend oververhit.
Bovendien worden de borsten door een functionele bh als het ware gelift en dat maakt het dragen lichter. Dit heeft ook een gunstig effect op de pijnen die veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde bh. Naast deze voordelen heeft het ook als prettige bijkomstigheid dat de er een verbetering optreedt van de lichaamshouding in het schoudergebied waardoor rugklachten voorkomen kunnen worden met alle voordelen van dien.

Functionele bh’s kunnen ook toegepast worden na een borstreconstructie of borstsreductie.