Uw kindje en de zon

Verantwoord in de zon met uw kindje

Fijn die zon. Kinderen ervaren dat ook want ze kunnen lekker buiten spelen. Hoe fijn die zon ook is, hij kan toch verraderlijk zijn. Zon,wind en het badje samen zorgen voor een behoorlijk dosis zonnestralen. Een ernstige zonnebrand tijdens de kinderjaren, vergroot het risico op melanoom, een zeer kwaadaardige vorm van huidkanker. Wist u dat vorig jaar een kwart van de kinderen vorig jaar verbrandde? (bron: zorgnu/avrotros). En wist u ook dat huid de hoeveelheid zon onthoudt waaraan ze sinds haar kinderjaren is blootgesteld? Men schat dat mensen ongeveer 80% van hun totale dosis zon opvangen tijdens hun eerste 18 levensjaren.

Prioriteit is dan ook om uw kindje zo lang mogelijk tegen de zon te beschermen.

De eerste zes maanden moet uw kindje altijd uit het directe zonlicht worden gehouden. Daarna kan men uw kindje geleidelijk met behulp van een zonbeschermingscrème aan de zon blootstellen zodat u toch met uw kindje kunt wandelen of naar het strand kunt gaan. Gebruik dan wel een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor die een zinkoxyde of titaniumoxyde filter heeft. Dergelijke filters laten een film op de huid achter waarmee u een betere controle heeft over de beschermde zones. Bovendien is er geen absorptie van chemische zonnefilters door de poreuze babyhuid.

Tips!

  • Smeer uw kindje, net als u dat ook bij u zelf doet,om de twee uur in en na elke plonsbeurt in het water.
  • Trek uw kindje altijd een droog t-shirtje aan.
  • Laat uw kindje een hoedje of een petje dragen.
  • Zorg voor een aangepast zonnebrilletje (gehomologeerde glazen, CE keurmerk).
  • Stel uw kindje niet bloot aan de zon tussen 11 en 15 uur.
  • Bescherm uw kindje ook onder de parasol, denk om weerkaatsing van de zon.
  • Laat uw kindje voldoende drinken.

Geef zelf het goede voorbeeld, leg hen uit, zodra ze wat ouder zijn waarom zonbescherming belangrijk is (net als tanden poetsen). Zo leert u uw kind om op een verantwoorde manier om te gaan met de zon. Of zoals Piet de smeerpoes uit het Dikke Dik boek zegt: “smeren hier en smeren daar tegen zonnebrandgevaar”.