Spruw

Op het mondslijmvlies van pasgeborenen, vooral aan de binnenkant van de wangen, op de tong en het verhemelte, ziet men af en toe witachtige vlekjes ter grootte van een speldenknop. Deze kunnen met elkaar samenvloeien zodat de gehele mondholte er mee bekleed is.

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel. Het optreden van spruw, zowel bij pasgeborenen als bij oudere zuigelingen, is een gebrek aan weerstand en kan een voorbode zijn van een beginnende ziekte. Het kan er ook opduiden dat de speen of het glas waarin deze wordt bewaard, niet schoon is.

Omdat spruw zich zowel naar de keel als naar de slokdarm of luchtpijp van het kindje kan uitbreiden, moet men een arts raadplegen. Nooit moet men proberen het beslag te verwijderen door de mond met een doekje uit te vegen.

Wit beslag kan natuurlijk ook door de melkresten worden veroorzaakt. Deze laten zich, in tegenstelling tot het beslag bij spruw, gemakkelijk met een gaasje verwijderen. Bovendien is het mondslijmvlies hierbij gewoon roze en vochtig en bij spruw rood en droog.