Spataderen of varices

Spataderen zijn vergrote, uitgezette en kronkelende aderen die dikker zijn geworden als gevolg van een zwakke vaatwand waarin bloed achterblijft. De medische term is varices.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Hormoonschommelingen
  • Druk van een tumor
  • Druk van de baarmoeder van een zwangere vrouw
  • Leverafwijkingen
  • Overgewicht
  • Erfelijkheidsfactoren
  • Een staand beroep
  • Weinig beweging

Door deze factoren kunnen de kleppen in de aderen van de benen niet meer goed functioneren.
Als de kleppen niet meer goed werken, is het gevolg dat het bloed, vanuit de benen, niet meer tegen de zwaartekracht in, naar behoren terug gevoerd kan worden naar het hart.
En dat is nodig, want dat “”verbruikte” bloed moet weer voorzien worden van zuurstof en voedingsstoffen die nodig is voor de groei en werking van weefsel en organen.Bij spataderen blijft het bloed in de aders, ze raken vol en gaan uitzetten.

Op korte termijn brengt dit klachten met zich mee zoals een vermoeid gevoel in de benen en voeten na een dag veel staan, steken of krampen, jeuk of branderig gevoel,het onvermogen om lange afstanden te lopen, trillingen in de benen en s”nachts rusteloze benen.
Op de lange termijn kunnen de gevolgen zich aftekenen op de huid, bijvoorbeeld  huidverkleuringen, aderontstekingen en ontsierende zichtbare bloedvaatjes.

De belangrijkste complicaties zijn trombose (door verlangzaming van de bloedstroom ) of een beenzweer(ulcus cruris)

Spataders kunnen ook voorkomen in het rectum en uitwendig rond de anus (aambeien of hemorroïden) en aan de testes(varicocele).

Spadaders, aambeien, beenzweren kunnen met verschillende flebologische behandelmethoden door uw huidarts behandeld worden. www.huidarts.com

Bij ons kunt u terecht voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen en De Huidpraktijk Heerenveen kan de cosmetisch ontsierende bloedvaatjes op de benen met de laser doen laten verdwijnen. Ook  de blauwe vlekken of vlekjes  , die na een flebologische behandeling kunnen ontstaan,  zijn uitstekend te behandelen met onze Nd.Yaglaser.