lipoedeem

Lipoedeem is een chronisch en in de loop van jaren zal  de toename van abnormale ophoping vetcellen in het onderhuidse vetweefstel steeds meer toenemen. Het is een ziekte . De oorzaak is niet bekend maar omdat het altijd vrouwen treft , schijnen hormonale factoren een rol te spelen.

Het begint meestal in de puberteit, dus zodra de productie van het vrouwelijk hormoon begint, of  na een zwangerschap of zelfs na de menopauze.  Familiare aanleg speelt  ook een rol.

Bij mannen komt het ook voor maar dan alleen bij  uitgesproken hormoonstoringen . Bijvoorbeeld bij  een ernstige leverschade of in kader van hormoonbehandelingen  na prostaatkanker.

Meestal is alleen het onderste lichaamsdeel aangedaan Zo kan het zich uiten als

  • het paardrijbroek
  • joggingbroek
  • maar ook heupen, bips en buik kunnen aangedaan zijn
  • soms ook de bovenrug en het bovenste deel van de bovenarmen

Wie de diagnose lipoedeem krijgt zal een moeizame tijd ondergaan. Vaak zal men verwijten krijgen om  meer aan beweging te doen en minder te eten.Helaas  gewichtsreductie  en een afgepast dieet ,zal van af dat de diagnose gesteld is, een  onderdeel moeten worden van de  “`way of live“,. Maar dan niet om af te vallen maar om te voorkomen dat de vetcellen zich opblazen. En dan  nog kan men het  niet voorkomen omdat we in de loop van jaren , naarmate we ouder worden , altijd wat dikker worden.