Bestraalde huid

Een bestraalde huid vereist een specifieke verzorging om de huid  te optimaal laten functioneren.  Een bestraalde huid is in de eerste fase vurig rood, voelt warm en branderig aan en kan snel wondjes vertonen( 1e foto).Vaak wordt geadviseerd om de huid met talkpoeder of mentholpoeder te behandelen. Maar als de huid erg warm aanvoelt, kan talg de huid doen beschadigen. Hierdoor kunnen er open wondjes ontstaan omdat de talg, o.i.v. de warme huid, rubbelig wordt. Dit veroorzaakt minuscule huidverschuifinkjes, en wel zodanig dat de huid beschadigd raakt. Gebruik van talkpoeder of mentholpoeder op een open huid veroorzaakt woekerweefsel en kan zelfs littekens achterlaten.

Verkeerd advies is ook om uiercreme of uierzalf te gebruiken. Zogenaamd om de huid soepel te houden. Deze zalven of cremes bevatten stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Ook vette crèmes – bv vaseline, zijn af te raden want ze sluiten de bestraalde huid af. Dat geeft stuwing en kan  de huid doen openbarsten met ongewenste en vervelende reacties zoals o.a blaarvorming en het vatbaar maken voor infecties.

Huidpraktijk Heerenveen adviseert de ureumhoudende crèmes. Waarom?

Ureum is een vochtbinder die normaliter ook in onze huid aanwezig is. De functie van de zweet en talgkliertjes in een bestraalde huid werken niet optimaal. Zomers wordt ervaren dat de huid op knappen staat omdat de zweetkliertjes niet meer functioneren (zweetklieren reguleren de lichaams- en huidtemperatuur). En ’s winters kan de huid erg droog worden en barstjes, kloofjes, scheurtjes, wondjes etc. vertonen omdat de talgklieren weg zijn bestraald. Om de huid soepel en zacht te houden zijn ureumhoudende crèmes beter dan vette crèmes. Ureum onderhoudt de huideigen vochtvoorziening en biedt daardoor een goede bescherming.

Een ander alternatief is het toepassen van siliconensheets . Deze sheets optimaliseren ook het vochtbindende vermogen van de huid en werken daarnaast verkoelend. Dubbel effectief wordt het gebruik als de sheets `s zomers in de koelkast bewaard worden en 2 a 3 x daags – of vaker verwisseld worden om het gevoel van “op knappen staan” te minimaliseren.

Doelstelling van Ureum crème en sheets is dus versoepeling van huid .Een soepele huid geeft geen problemen en daarmee is de huidbarrière – functie gewaarborgd.

In een latere fase kan de bestraalde huid meer of minder uitgesproken verstoring van het lymfsysteem in de huid veroorzaken. Een verstoring die ongewenste gevolgen kan hebben zoals vochtophoping, wondjes,littekens, pijn, smeteczeem etc.

De Huidpraktijk Heerenveen kan met behulp van huidtherapeutische technieken en specifieke hulpmiddelen deze ongewenste gevolgen na de bestraling op de huid, in goede banen te leiden waardoor veel leed voorkomen kan worden.

Daarnaast zet de Huidpraktijk Heerenveen  ook een specifieke laser in voor venieuwing van huidweefsel en voor verbetering van het huidaspect.

aanvang behandeling