SPF crème

Voorkom zonnebrand en huidveroudering met een SPF dagcrème

Uv-stralen zijn de meest voorkomende oorzaak van huidveroudering. Voor een jonger uitziende huid en om verdere schade te voorkomen is het belangrijk 365 dagen per jaar een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken. Of het nu warm of koud is, de zon schijnt of het regent want zelfs op bewolkte dagen kan toch nog 80% van de UV stralen je huid binnendringen. Om je huid te beschermen en de kans op huidkanker te reduceren gebruik je dus elke dag een SPF crème.

Waarom elke dag?

Een crème met SPF  moet dagelijks gebruikt worden. UV stralen zijn altijd aanwezig en veroorzaken huidkanker en huidveroudering. Zowel UVA en UVB stralen dragen bij tot huidkanker.

UVA stralen dringen diep de huid in en zijn de oorzaak van vroegtijdige veroudering en huidafbraak van collageen in de huid, UVB stralen zijn de doorzaak van zonnebrand en daarmee huidkanker.  

UVA stralen dringen ook door glas! Dus al zit je achter het stuur van een de auto, of achter het bureau voor een raam dan word je al blootgesteld aan de schadelijke UV stralen. De concentratie UVA stralen blijven gedurende de hele dag vrijwel constant terwijl UVB stralen pieken in de middag. Een middagje boodschappen doen geeft dus al zonneschade.

Hoe gebruik je SPF crème ?

Een SPF crème breng je dagelijks, 30 minuten voordat je naar buiten gaat aan. Je herhaalt dit elke 2 uur! Zeker na het zwemmen en bij zweten. Is de fles of tube niet leeg voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Kun je wel een jaar met een tube of fles?  Dan gebruik je niet genoeg!

Ons advies is: Een theelepel voor je gezicht en een volledig borrelglas voor je lichaam elke 2 uur! Vaker nog als je veel zwemt en/of zweet (ook al staat er op dat het waterresistent is). Elk huidtype varieert in gevoeligheid. Een gevoelige huid zal vaker ingesmeerd moeten worden om beschermd te blijven dan een minder gevoelige huid.

Kunnen SPF crèmes bederven?

Na de houdbaarheidsdatum (normaliter 3 jaar vanaf de fabriek) zijn ze niet meer werkzaam. Ook blootstelling aan warmte tast de werkzaamheid aan. Chemische filters hebben meestal ingrediënten als oxybenzone of avobenzone. Deze kunnen oxideren en dan is de crème niet meer effectief.  Minerale SPF crèmes, die zink of titanium bevatten, zijn stabieler. Vaak merk je dat de crème gaat ruiken, korrelig of waterig wordt. Bovendien komen er na verloop van tijd bacteriën in door het frequent openen van de tube of fles.

Gooi de oude fles of tube dus gewoon weg want niet alleen werkt het niet meer  het kan ook nog eens vol bacteriën zitten. en je huid doen irriteren  Schrijf op je nieuwe tube of fles de datum waarop je hem hebt geopend. Zo kun je goed in de gaten houden wanneer het tijd wordt om hem weg te doen. 

Het verschil tussen SPF 30 en SPF 50?

SPF is een nummer dat iets zegt over de tijd voordat je door UVB stralen van de zon roodheid doet ontstaat bij gebruik van een SPF crème. Studies hebben aangetoond dat een hogere SPF mensen een vals gevoel van veiligheid geven. Hierdoor blijven ze langer in de zon zonder bij te smeren!

SPF nummers werken niet lineair. SPF 100 is dus niet het dubbele van SPF 50. Zonnebrandmiddelen met een SPF van 30 beschermen tegen 97 procent van de UVB stralen terwijl SPF 5 0 dit met 98 procent doet.

SPF verwijst  dus alleen naar UVB bescherming. Wil je zowel UVA als UVB bescherming? Kijk dan altijd op de verpakking, hierop kan je lezen tegen welke UV de crème bescherming biedt.

Advies van de De Huidpraktijk Heerenveen 

De Huidpraktijk Heerenveen adviseert minimaal SPF 30 of hoger te gebruiken in de zomer en herhaal dit elke 2 uur. Zeker als het gaat om de de delen van de huid die niet door kleding beschermt zijn. Vergeet niet je oorschelpen,  vingertoppen en voeten! Voor je lippen kun lippenbalsem met SPF gebruiken. Daarnaast adviseren we een petjes of zonnehoedje op een kale schedels want hier ontstaan vaak pigmentvlekken die kunnen ontaarden in huidkanker. Smeer veel en vaak. Een theelepel voor het gelaat en een borrelglas vol voor het lichaam.

Voor de extra gevoelige delen van het lichaam zoals oorranden, neus, kale schedel, littekens raden wij een stick aan (ANTHELIOS XL  STICK GEVOELIGE ZONES SPF50+). Ideaal voor buitensporters zoals golvers. Helpt tevens een uitbraak van Herpes voorkomen. 

Conclusie 

Gebruik elke dag SPF creme want het voorkomt dat de huid kan verbranden en het vroegtijdig verouderen van de huid. Geen enkele SPF crème  kan 100% van de zonnestralen blokkeren dus zoek op tijd de schaduw op, draag beschermende luchtige kleding, een breed gerande hoed en een zonnebril met UV bescherming.