7 redenen om acne vroeg te behandelen

1.   Sneller resultaat

Het maakt nogal een verschil of je acne in een mild of in een ernstiger stadium gaat behandelen. De huid reinigen en egaliseren is sneller haalbaar bij een milde uitbraak van puistjes, white-heads en comedonen dan wanneer er een uitbraak is van diepliggende pus gevulde cysten.

2.    Minder littekens

Generaliserend gezegd: hoe ernstiger de acne, hoe meer kans op littekenvorming. Bij milde acne is er alleen kans op littekenvorming wanneer er aan ‘geplukt’ wordt. Behandelen bij de eerste tekenen van acne kan ook voorkomen  worden dat je er een gewoonte van maakt om zelf  er aan te gaan frunniken.  Zo hebben  littekens minder kans om te ontstaan.

3.   Voorkom vlekken

Iedereen met een medium tot donkere gekleurde huid, kan soms een donkere vlek zien verschijnen wanneer een acne cyste, onderhuids abces of een acne papel opgeruimd is. Dit heet post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Deze vlekken verdwijnen vanzelf, al kan dat een tijdje duren . Sommigen ervaren deze vlekken vervelender dan de acne die ze voorheen hadden. In sommige gevallen kunnen we het proces versnellen met behulp van onze specifieke peelings en pigment lasers. Dit hangt wel af van hoe gekleurd de huid is. Te gekleurd? Dan is het raadzaam rustig af te wachten.

4.   Voorkom dat milde acne overgaat in een ernstige vorm van acne

Vroege behandeling kan  juist voorkomen dat een paar puistjes zich ontwikkelen tot wijd verspreide mee-eters, white-heads en diepe, pijnlijke acne pustels. met kans op putjes littekens!

5.   Vermijd jaren last hebben van acne

Acne kan al op zeer jonge leeftijd beginnen. Soms zelfs al vanaf 7 jaar! Vroegtijdige behandeling van acne en het onder controle houden kan toekomstige uitbraken voorkomen. Dit kan oplopen tot een aanzienlijk aantal jaren zonder acne en dus ook  geen kans op acne- littekens

6.   Verlicht emotionele stress

Acne veroorzaakt meer dan alleen puistjes. Studies tonen aan dat acne ook invloed heeft op je psyche. Velen zeggen dat hun zelfbeeld heeft geleden na het ontwikkelen van acne. Sommige mensen met acne gaan daardoor contact met andere mensen vermijden.
De ernst van de acne lijkt niet uit te maken. Acne kan een negatief effect hebben op het zelfbeeld en relaties, of men nu milde of ernstige acne heeft. In 1 studie werd zelfs aangegeven dat het hebben van acne depressies kan veroorzaken of zelfs suïcidale gedachten. Andere studies tonen aan dat het behandelen van acne verlichting kan geven van deze gevoelens.

7.   Voorkom het gebruik van sterke medicatie

Als acne een zeer ernstige vorm aanneemt kan het raadzaam zijn om sterke medicatie te gebruiken om de acne te doen verminderen. Deze medicijnen hebben bijwerkingen dus onder controle staan bij een dermatoloog is echt noodzakelijk

Laat acne dus niet op zijn beloop! Voorkom littekenvorming en verergering.

Bij de Huidpraktijk Heerenveen kunnen we het volgende voor je doen:

  • verbeteren van de barrièrefunctie
  • talgproductie verminderen
  • ontstekingen verminderen
  • voorkomen of onderdrukken van diepe huidontstekingen en
  • voorkomen van acne restlittekens

Je huid zal na onze specifieke acne behandelingenen er egaler en frisser uitzien!

Lees hier meer over acne rosacea, acne door sportuitrusting en slechte gewoontes die acne verergeren